Siz de kendinizi zaman zaman “işimin gerektirdiği kadar çalışırım, fazlasına bulaşmam” ya da “iyi kötü bugünü de tamamladık” derken buluyorsunuzdur değil mi? Merak etmeyin yalnız değilsiniz, hatta çoğunluksunuz.
Çalışanlar arasındaki tükenmişlik, her zamankinden daha yaygın durumda. Çalışanlar artık kendilerini yalnızca çalışan olarak görüyorlar, şirketin bir parçası olarak değil. Hal böyle olunca; şirket bağlılığının azalmasından motivasyon eksikliğine bir dizi sorun ortaya çıkıyor.
Özellikle hibrit ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte şirket – çalışan arasındaki köprünün neredeyse kopma noktasına geldiğini, çalışanların kendi aralarındaki iletişimin de git gide zayıfladığını söyleyebiliriz.
Peki hibrit ve uzaktan çalışmanın artık hayatımızın gerçeği olduğunu düşünürsek, her geçen gün biraz daha derinleşen bu problemlerin üstesinden nasıl gelebiliriz?
Hibrit ve uzaktan çalışanları ofisten çalışmaya zorlayarak gelemeyiz mesela. Ya da ofisten çalışan ekipler ile hibrit / uzaktan çalışan ekipler arasında adaletsiz ve tutarsız bir iletişim yürüterek de gelemeyiz.
Peki nasıl gelebiliriz?
Çözüme giden yol, güçlü kurum kültürü oluşturmaktan geçiyor.
Gelin, hibrit ve uzaktan çalışanlar için güçlü bir kurum kültürü oluşturma kılavuzuna birlikte göz atalım.
Birlikte sosyalleşen çalışanlar ve birliktelik ruhu
Hibrit ve uzaktan çalışanlar, yalnızdırlar. Şirketle arasındaki bağın sadece bir bilgisayar ekranından ibaret olduğunu düşünürler. Çalışanların bu yalnızlık hissinden kurtulmaları için gerek yüz yüze gerekse online etkinliklerle sık sık bir araya gelmesinde yarar var. Asıl mesele, iş dışında da bir araya gelen, birlikte eğlenen bir çalışan grubu yaratmak. Takdir edersiniz ki, aynı departmanda çalışan ekip üyelerinin bile birbirini tanımadığı bir şirkette ekip ruhu yaratmak pek mümkün değil…
Mesleki ve kişisel gelişimi destekleyen programlar
Çalışanların kendilerini geliştiren bir çalışma ortamında bulunmaları, kurum kültürünün önemli bir parçası. Ancak araştırmalara göre, çalışanların yüzde 80’i bundan yoksun olduğunu ifade ediyor. Hibrit ve uzaktan çalışanlar için dijital platformlar aracılığıyla öğrenme alanı oluşturmak hem çalışanların yeni beceriler kazanmasını hem de şirketlerin daha nitelikli çalışanlara sahip olmasını sağlayacak.
Katı kurallar yerine daha esnek çalışma şartları
“9-5 mesai” kavramı yavaş yavaş tarihe karışıyor. Ne zaman bilgisayarın başında olacağınızı, ne zaman yemek yiyebileceğinizi, ne zaman kahve molası verebileceğinizi söyleyen bir şirkette çalıştığınızı düşünün… İyi hissettirmiyor değil mi? Çalışanlar, yapmaları gereken işleri planlayabilirler. Bu konuda çalışanlara hareket alanı sunmak onların sadece güven ve aidiyet duygusunu değil, performansını da artırır.
Şeffaflığı artırmak için teknolojiden yararlanmak
Glassdoor’un raporuna göre şeffaflık, güçlü bir kurum kültürü ve çalışan bağlılığı yaratmak için ana bileşenlerden biri. Hibrit ve uzaktan çalışanlar için dijital araçları etkin kullanarak şirketin şeffaflığı artırılabilir. Bu doğrultuda; iş akış ve iletişim süreçleri dijital uygulamalara taşınabilir; performans inceleme kılavuzu, eğitim materyalleri, geçmiş ve güncel proje dosyaları için dijital depolama alanları oluşturulabilir.
Unutmamak gerekir ki, hibrit ve uzaktan çalışma, hem çalışanlar hem de şirketler için henüz çok yeni deneyim alanı… Haliyle bu alışma ve öğrenme süreci belli zorlukları da beraberinde getiriyor… Bu zorlukları aşmak için bir yol haritası oluşturmaya çalıştık. Umarız faydalı bir içerik olmuştur.
Imposter Sendromu: Kadınların Görünmez Yükü
Modern iş dünyası, rekabetin ve performans baskısının giderek arttığı bir arena haline geldi. Kendinizi yeterliliklerinizi sorgularken yakaladığınız olur mu? Peki...