Patronunuzun gözüne girmek için dua. Google’da böyle bir arama yaptığınızda sayfalarca sonuç çıkıyor. Hatta ilgili aramalar bölümünde, eski patronun araması için dua, patronun sana iyi davranması için dua gibi alternatifler de var.
Hiç merak etmeyin biz bu yazıda aklın ve bilimin aydınlattığı yoldan yürüyeceğiz. Çalıştığınız yerde yöneticinin, CEO’nun veya patronun gözüne girmeniz için, size rasyonel tavsiyelerde bulunacağız.
Girişimciliğin hakkını verin, yenilikçi fikirler üretin.
Bunun püf noktası da iş süreçlerinde proaktif olmaktan geçiyor. Şirket adına ürettiğiniz değerler, sizin şirketteki görünürlüğünüzü ve bilinirliğinizi de artıracak. Bu sayede hem ortaya koyduğunuz liderlik becerileri, üstleriniz tarafından takdir edilecek hem de kariyer gelişiminize katkı sağlayacaktır. Yeniliğin peşinden koşmayı bırakmayın. Şirket stratejisi doğrultusunda projeler ortaya koyun.
Şirket stratejisi doğrultusunda projeler ortaya koymanız yenilikçilik ve girişimcilik bakımından değerlendirilirse ilk maddeyle paralellik de gösteriyor. Bununla beraber çalıştığınız şirketi iyi tanımanız, eksiklerini ve yanlışlarını iyi analiz edip, doğru değerlendirmeler yapmanız doğrudan yaptığınız işin niteliğini artıracaktır. Şirketinizin kısa, orta ve uzun vadelerdeki hedeflerini gerçekleştirmek için projeler üretmek, emin olun, üst yönetim tarafından da memnuniyetle karşılanacaktır.
Çalışma arkadaşlarınıza güven verin ve onlara güvenin.
Verimlilik, performans, başarı… Çalıştığınız yerdeki konumunuzu etkileyen birçok faktör var. Güven inşa etmekse içlerinden en öne çıkanlardan biri. Çalışma arkadaşlarınızın size ve yaptığınız işe güven duyması ve sizin de onlara güvendiğinizi görmesi her zaman hakkınızda olumlu şeyler konuşulmasını sağlayacak. Zaman içinde, ne kadar güvenilir bir çalışan olduğunuz kulaktan kulağa herkes tarafından dile getirilecektir.
Sorumluluk almaktan çekinmeyin.
Sorumluluk almak da bir önceki maddede dile getirdiğimiz güven meselesiyle doğrudan ilişkili aslında. Ortaya çıkan potansiyel krizleri en iyi şekilde yönetebilmek için sergileyeceğiniz çözüm odaklı davranışlar, önlemler geliştirmek ve doğru iletişim teknikleriyle yaşanan krizi koordine etmek sizi ön plana çıkaracak. Yapılan işi sahiplenmeniz, daha başarılı olmak için sorumluluk almaktan çekinmemeniz sizin şirket içi itibarınızı artıracak, size yeni fırsatlar sunacaktır.
Geleceğe dair öngörülü olun.
Çalıştığınız şirketin hedeflerine ulaşması için ortaya bir plan koyun ve bu plan çerçevesinde sektör ve müşteri eğilimlerini iyi analiz edin. Değişimin bu kadar hızlı olduğu bir zamanda şirketinizin değişime uyum sağlaması için neler yapması gerektiğine dair bir yol haritası oluşturun. Bu çalışmalarınızı ilgili kişilerle paylaşın. Şirketin geleceğine dair ortaya koyduğunuz değer, üst yönetim tarafından fark edilmenize olanak sağlayacaktır.
Yazının sonuna gelirken değinmemiz gereken bir nokta daha var sanırım. Bir dipnot aslında: Çalıştığınız şirkette yöneticinin, CEO’nun, patronun gözüne girmek yapacağınız her şey, aslında sizin kişisel gelişiminize doğrudan etki eden prensipler. Dolayısıyla çalışma hayatınızda verdiğiniz emeği her şeyden önce kendiniz için verdiğinizi unutmayın.