Bildiğiniz üzere, 2000’li yıllarda insanlar kendi sağlıkları konusunda daha fazla titizlenir ve çok düşünür oldular. Bunun ve bilginin son 20 yıldır artıp çeşitlenmesinin de etkisiyle, bir sürü diyet çeşidi ortaya çıktı: Aralıklı Oruç, Düşük Karbonhidratlı Yüksek Proteinli Diyet, Ketojenik Diyet, Dukan Diyeti bunlardan bazıları. Bu diyetlerin ölesiye tutkunu olanları bir kenara bırakırsak son zamanlarda diyete, sağlıklı beslenmeye dair bazı sağlıksız furyalar, trendler de oluşmaya başladı. Mesela detoks furyası… Peki başka?
Yediğim Her Şey Organik Olsun Furyası
Yediklerimizin şeyin organik olmasını tabii ki önemseriz ama bunu bir takıntı haline getirdiysek, belki biraz rahatlamamız gerekiyordur. Doğal şekilde yetiştirilmiş, temiz besinler mevcut bunların da sağlıklı olduğunu unutmayalım. Kendimizi organik yiyecek bulmak için gereksiz strese sokmayalım. Zira yaşadığımız dünya ve zaman bolca stres ihtiva ediyor.
’Ekmeği kesmek’ ve Aşırı Kısıtlamalar
Günümüzde birçok diyetisyen tek tip beslenmenin, sırf protein veya karbonhidrat veya yağlı yiyecekler yemenin, bu tür bir diyet uygulamanın sağlığa olumsuz etkisi olduğunu söylüyor. Sağlık için dört temel besin grubunun da dengeli tüketilmesi gerektiğini biliyoruz. Ekmeği, proteini veya yağı tamamen hayatınızdan çıkarmak size uzun vadede faydalı olmayacaktır.
Biliyoruz ki kilo vermek pahasına her şeyi göze alıp kendini aç bırakmaya ve fazla kısıtlamaya yatkın birçok kişi var. Eğer siz de onlardan biriyseniz, sizi Psikolog Diyetisyen Nursena Çelik’in sözleriyle(*) başbaşa bırakmak isterim:
“Açlığı inkar etmek ya da açlığa tahammül etmeye çalışmak, herhangi bir başka temel ihtiyacı inkar etmek kadar saçmadır. Sonunda ihtiyaçlarımız bize alarm verir. Bu nedenle bir diyete başladıysanız veya yiyecek alımınızı azalttıysanız muhtemelen bir noktada aşırı yemek yemeye zemin hazırlıyorsunuz. Belki de şu an yeme patlamaları yaşıyorsunuz! Açlıktan ya da yeme patlamalarından kurtulmak istiyorsanız aslında çözüm burnunuzun ucundadır. Yemek yemelisiniz!”
Detoks Furyası
Sağlıklı beslenmeye biraz ilginiz varsa ve hayatınızın en az bir döneminde diyet yapmış biriyseniz, detoks kelimesine de aşinalığınız var demektir. Bu çağda kolayca ve hızlı bir şekilde zayıflamak isteyenler en az bir kere kabak detoksu, karpuz detoksu, elmalı tarçınlı detoks gibi uygulamalardan birini denemiştir. Bunu ’sağlıklı’ olmak adına yapanlar da oldukça fazla.
Genelde detokslarda amaç düşük karbonhidratlı, lifli ve su içeriği yüksek olan besinler tüketerek vücudunuzu yenilemek ve de bu yolla kilo vermektir. Temelde yanlış bir fikir olmasa da detoksların çok sıkı uygulandığında, örneğin detoks suyu dışında bir besin tüketmediğiniz günler olduğunda, bunun sağlık açısından kritik sonuçlar doğurabildiğini biliyoruz. Sizin de diyet yaparken veya yeni bir tarif uygularken bunu aklınızda bulundurmanızı dileriz.
Sağlığımız ve kendimiz adına yapabileceğimiz en iyi şey, dengeli beslenmek ve davranışlarımızda da ölçülü olmaktır. Fazla aç kalmanın da fazla yemek yemek kadar vücuda zararlı olduğunu görmezden gelemeyiz. Ne diyelim? Afiyet olsun!
Kaynakça