Meslek seçimine karar verirken işin maddi getirisini, çalışma koşullarını, popülaritesini ve belki de çalışma ortamının rahatlığını hesaba katıyoruz. Ama o işin karakterimize uygun olup olmadığını ne kadar sorguluyoruz? Aslında kişilik tipine göre meslek seçimi, başarılı ve mutlu bir hayata giden yoldaki ilk ve en önemli adım… Sonuçta ömrünüzün büyük bir kısmında sizi tanımlayan en belirgin özelliklerden birisi de ne iş yaptığınız olacak.
Tabii bu yazıya hali hazırda bir meslek sahibiyken rastlamış olmanız yüksek bi’ ihtimal… Ancak “Nasıl olsa bizden geçti!” diye düşünmeden sadece kariyerinin başındaki gençlere verilen tavsiyeler gibi görmezseniz, belki de sizi bu yazıyı okumaya içten içe iten “Acaba doğru işi mi yapıyorum?” sorunuza de bir cevap bulmuş olursunuz. Kim bilir belki de ne zamandır kariyeriniz için düşündüğünüz o değişim fitilini ateşlemeye bir adım daha yaklaşırsınız.
Peki siz “büyüyünce” ne olmak istiyorsunuz?
Elbette hayalinizdeki o mesleği yapmak için sadece istemek yetmiyor. Uykusuz gecelerin ardından girilen onlarca sınav, yüzlerce ödev ve sonu gelmeyen ders saatleri bu işin olmazsa olmazları ama asıl önemli olan hayalinizdeki işe başladığınızda o mesleğin sizi manevi olarak tatmin edip etmeyeceği olacaktır. Bunun da en önemli ölçütü de mesleğinizin karakterinize uygun olup olmaması…
Hangi kişilik tipindesiniz?
John Holland, Tipoloji Kuramı’nda kişilik özelliklerini Gerçekçi, Araştırmacı, Yaratıcı, Sosyal, Girişimci ve Düzenli olmak üzere 6 başlıkta sınıflandırıyor. Sizin tabi olduğunuz karakter tipini, özelliklerinden anlayabilirsiniz. Tabii bunun için çeşitli testler de mevcut!
Gel gelelim karakter tiplerinin özelliklerine:
Gerçekçi tipler genelde teoriden çok pratiğe önem verir. Onlar için bir şeyi deneyimlemek, okumaktan ya da dinlemekten çok daha keyiflidir. Gerçekçi kişilik özelliğine sahip kişilerin, insanlarla pek iç içe olmayı sevdiği söylenemez. Sabırlı, pratik ve başarma güdüsünün yüksek olmasıyla bilinen gerçekçiler için el becerisi gerektiren, makine ve araçlarla çalışabilecekleri, onarım/kurulum gerektiren işler idealdir. Yani mühendislik, pilotluk, denizcilik, ziraat, teknisyenlik daha mekanik meslekleri tercih edebilirler.
Araştırmacı tipler ise analitik düşünen, meraklı, karmaşık konulara ilgi duyan, sosyal becerileri çok gelişmemiş, popüler olmaktan pek hoşlanmayan, bireysel kişiler olmalarıyla bilinir. Onların kimya, biyoloji, fizik, matematik, bilim ya da antropoloji benzeri alanlarda başarılı olacağı düşünülür.
Yaratıcı tipler söz konusu olduğunda ise bu kişilerin ifade yeteneği güçlü, hayalperest, sezgisel, sanatsever ve etkileyici olduğunu söyleyebiliriz. Araştırmacıların aksine popüler olmayı severler. Tutkulu ve dışavurumcudurlar. Yaratıcı tipler ressam, yazar, aktör, sanatçı olabileceği gibi dekoratör, moda tasarımcısı, mimar, müzisyenlikte de oldukça mutlu olabilirler.
Sosyal tipler çevrelerinde yardımsever ve iş birlikçi olmalarıyla nam salmışlardır. Sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya heveslidirler. Empati yapmayı, yapıcı ve nazik davranmayı çok iyi bilirler. Maddi kazançtan ziyade manevi doyuma önem verirler. İnsanlarla etkileşimde olmadıkları işler bu kişiler için hiç mi hiç uygun değildir.
Psikologluk, psikolojik danışmanlık, öğretmenlik, sosyal hizmet uzmanlığı, sivil toplum örgütlerinin iletişim departmanları bu kişiler için biçilmiş kaftandır.
Girişimci tipler ise dışa dönüklüğü ve enerjikliğiyle hemen ayırt edilir. Atılgandırlar, ikna kabiliyetleri ve özgüvenleri yüksektir. Macerayı severler. Meraklı ve konuşkandırlar. Ekonomi ve politika gibi konulara ilgi duyma ihtimalleri yüksektir.
Bu kişiler için ideal meslek grupları satış ve pazarlama, reklamcılık, menajerlik, avukatlık, koçluk/antrenörlük ya da politikacılıktır.
Düzenli tipler dediğimizde ise aslında dikkatli, titiz, konformist, tutarlı, sabırlı, ayrıntıcı, özdenetim sahibi yüksek ancak hayal gücü zayıf kişileri tanımlarız. Genellikle rutinden hoşlanırlar ve belirsizlik onlar için kabus gibidir. Kayıt tutma, hesap yapma, kontrol etme gibi kurallara bağlı işleyişler düzenli tipler için uygundur.
Masa başında iş yapabilecekler veznedarlık, muhasebecilik, kütüphanecilik, yönetici asistanlığı gibi meslekler için ideallerdir.
Tüm bunları okuduktan sonra “büyüyünce” ne olmak istediğinize karar verebildiniz mi?