Pandemi ile tepetaklak olan hayatınızda en büyük değişikliklerden biri şüphesiz evden çalışma modeliydi. İlk başta çölde vaha gibi sizi sevindiren bu model nasıl oldu da 7/24 e-posta cevapladığınız, WhatsApp bildirimlerinden irkildiğiniz, özel alan sınırının kalmadığı bir hâl aldı dersiniz? İpin ucu nerede elimizden kaçtı? Kendi adıma cevap vermek biraz zor. Neyse ki ahlâkına değil teknolojisine talip olduğumuz Batılılar bu gidişe dur demek için kolları sıvadı da yalnızca çalışmak için yaşayan bizler için kara göründü, öyle değil mi?
Haftada 4 Gün Çalışma Nedir?
Birleşik Krallık’ta evden çalışma modeliyle mesai saatlerindeki artışla beraber alternatif bir pilot uygulama hayata geçti. Haftada 4 gün çalışma modeli, çalışanın üretkenliği ve iş- yaşam dengesi gibi konuların yanı sıra enerji tasarrufu, ofis giderleri gibi işveren harcamalarını ve gezegenin yararını da göz önünde bulunduruyor.
6 ay süren pilot uygulamaya İngiltere’de 70 şirketten 3300’den fazla işçi, “dünyanın en büyük, yeni çalışma düzeni denemesi” kapsamında hiçbir ücret kaybı olmaksızın haftada 4 gün çalışmaya başladı. 70 iş yeri arasında market, eğitim, danışmanlık, konut, cilt bakımı, inşaat, gıda ve dijital pazarlama alanlarında hizmet veren şirketler vardı.
Sonuçlarını heyecanla beklediğiniz bu çalışmanın, 4 Day Week Global ile Autonomy adlı düşünce kuruluşu, 4 Day Week İngiltere kampanya grubu, Cambridge Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Boston College’daki araştırmacıların iş birliğinin bir ürünü olduğunu da belirtelim.
Pilot Uygulama Bize Ne Söylüyor?
Pilot uygulamaya katılan şirketlerden gelen ilk veriler oldukça çarpıcı. Haftada 4 gün çalışma sistemi çalışanlarda verimliliği ve mutluluğu artırırken çocuk bakımı, yol masrafı, ofis giderleri gibi kalemlerde de tasarruf sağlandığı yönünde bilgiler elde edilmiş. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırmaya göre 70’ten fazla İngiliz şirketin yöneticilerinin yüzde 78’i bu sisteme geçişi olumlu ya da sorunsuz olarak değerlendirdi.
Yüzde 88’lik bir kısım ise dört günlük takvimin verimliliği artırdığını söylerken katılımcı şirketlerin yüzde 86’sı dört günlük çalışma sistemine pilot uygulama sonrası da devam edeceklerini belirtti. Yüzde 49’u verimliliğin arttığını belirtirken yüzde 46’lık bir kesim ise eski çalışma takviminde olduğu şekliyle stabil kaldığını kaydetti. Katılımcı şirketlerden yalnızca yüzde 2’si sistemi zorlu buldu. Peki ama zorlukları ne olabilir ki diye sorduğunuzu duyar gibiyiz.
Zorlukları Ne Olabilir ki?
Uygulama sonunda pilot programa geçen tüm kuruluşların programı tamamlamadığı aktarıldı. Hemen hemen 5 işverenden 1’inin programı bıraktığı, yarıdan fazlasının ise planlama öncesinde dahil olmaktan vazgeçtiği belirtildi. Pilot uygulamada gözlemci olan yetkililer hem ekip ve endüstrideki beş gün normuyla yüzleşmenin hem de aynı verimliliği dört günde elde etmek için iş süreçlerini geliştirmenin zorluğu ile karşı karşıya kaldıkları ifade edildi.
Pilot uygulamada zorluk çekenlerden birinin de vardiyalı çalışan küçük şirketler olduğu açıklandı. Vardiyalı çalışma sistemindeki şirketler mali durumlardaki beklenmedik değişimler ve zaman yönetimindeki aksaklıklar sebebiyle programı terk edenler arasında.
Ülkemizde de yakın dönemde bu çalışma modelini deneyecek şirketler olacağı konusunda duyum aldık. Bakalım bizdeki uygulamalar nasıl sonuç verecek? Takipteyiz 🙂
Sonuçlar bu kadar netken iş görüşmelerinde ‘Sormak istediğiniz bir soru var mı?’ pasından sonra “Cumartesi günleri çalışıyor musunuz?” diye sormaya devam eder miyiz dersiniz?