İngiltere‘nin ardından, Belçika‘nın izinden giden Almanya, haftada dört gün çalışma sistemini denemeye karar verdi. 1 Şubat itibariyle başlaması öngörülen bu pilot proje, çalışma saatlerinin kısaltılmasını, ancak çalışanların verimliliğinin ve maaşlarının korunmasını hedefliyor.
Altı ay sürecek olan ve 45 şirketin katılımıyla gerçekleştirilecek haftada dört gün çalışma denemesine başlayacak ülke; şu anda durgun bir ekonomi, nitelikli işgücü eksikliği ve yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Bu deneme, işçi sendikalarının önerdiği üzere, haftada dört gün çalışmanın çalışanların sağlığını, mutluluğunu ve verimliliğini artırıp artırmayacağını test etmeyi amaçlıyor.
Altı aylık bu deneme süreci 1 Şubat’ta başlayacak ve 45 şirketin katılımıyla yürütülecek. Pilot çalışma, Yeni Zelanda merkezli kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan 4 Day Week Global tarafından yönetiliyor.
Maliyetlerin Düşme İhtimali
Bloomberg’e göre, dört günlük çalışma haftası, stres, hastalık ve tükenmişlik nedeniyle meydana gelen maliyetli devamsızlıkları azaltarak olumlu etkiler yaratabilir. Bu değişiklik, Almanya’nın “Avrupa’nın hasta adamı” olarak anılmasına yol açan 2022’de işçilerin ortalama 21,3 iş gününü kaçırdığı duruma çözüm sunabilir.
Federal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü’nün verilerine göre, bu durum ülkenin 6,8 trilyon TL (207 milyar Euro) katma değer kaybetmesine sebep oldu.
Bir şirket sözcüsü, Bloomberg ile yaptığı röportajda, “Yeni işe yapılan yatırımların karşılığını verdiğine kesinlikle inanıyorum çünkü refahı ve motivasyonu artırıyor; bunun sonucunda da verimlilik artıyor. Eğer dört günlük hafta işe yarıyorsa, uzun vadede bize hiçbir maliyeti olmayacak” şeklinde konuştu.
Yapay Zeka Anksiyetesi
Serdar Kuzuloğlu hem gazeteci kimliği hem de yeni teknolojilere dair bilgi birikimi, tutarlı öngörüleri, düşünsel anlamda ortaya koyduğu toplumsal ve...