MS Office 97’deki sevimli asistan Clippy’yi hatırlayan kuşak, Microsoft Office’in hayatlarını ne kadar kolaylaştırdığını iyi biliyor. Gerek öğrenci gerekse çalışanların bir numaralı yardımcısı olan Microsoft Office, 1990’dan beri, farklı isimler ama aynı özle yoluna devam ediyor. Bugün bu yazılımı Microsoft 365 ismiyle kullanıyoruz.
Akıllı bulut hizmetleri ile gelişmiş güvenlik ve mobilite seçenekleriyle standart iş paketinin içinde Word, Excel ve PowerPoint gibi sıkça kullandığımız programların yanı sıra Outlook, Access, Exchange, SharePoint ile OneDrive ve Teams gibi iş kolaylaştırıcı programlar bulunuyor. Yetkinlik verdiğiniz cihazlardan istediğiniz yerde istediğiniz zaman erişim, 300 katılımcıya kadar sohbet, arama ve toplantı, kullanıcı başına 1 TB bulut depolama alanı, kurumsal e-posta, katılımcı kaydı ile raporlama araçları ve daha saymadığımız birçok ürün özellikleriyle iş sürecindeki en büyük yardımcınız olan Microsoft 365, herhangi bir sorun yaşadığınızda ise telefon ve internet üzerinden kesintisiz destek sunuyor.
Güvenlik konusuna da ayrıca değinmek gerekiyor; Microsoft 365’in dayandığı akıllı bulut hizmetleriyle işiniz ve işletmeniz bu noktada tamamen güvence altında oluyor. Exchange Online Protection ile e-postalarınızın istenmeyen postalara, kötü amaçlı yazılımlara ve bilinen tehditlere karşı korunması, 1.000’den fazla güvenlik ve gizlilik denetimi, güvenlik grupları ve özel izinlerle iş bilgilerinize kimlerin ne zaman erişebileceğini denetleme ve son derece titiz parola ilkeleriyle güvenlikli bir kalenin içinde bulunuyorsunuz.Yani Microsoft 365’in işletmenize sunmadığı tek şey, şirket yemeği olsa gerek ki onu da Microsoft 365 üzerinden rahatlıkla organize edebiliyorsunuz. Tabii ki bahsettiğimiz tüm bu özellikler, lisanslı kullanım için geçerli.
Lisanssız olarak bazı uygulamaları kullanırken işinizin sorunsuz bir şekilde yürüdüğünü sanabilirsiniz. Ancak bu durumda Microsoft, size güvenliğiniz için hiçbir teminat sağlamıyor, desteğe ihtiyacınız olduğunda da doğal olarak yardımcı olamıyor. Bir başka deyişle, lisanssız kullanımla yaptığınız iş, üçüncü kişiler tarafından rahatlıkla takip edilebiliyor ve bu da işletmenizi her türlü zarara açık hale getiriyor.
Lisanssız Kullanım Şirketinizi Kapattırabilir
Bunun yanında yasal kullanım yapmadığınız için işletmenizin kapısı yetkililer tarafından çalınabilir ki ve stenmeyen sonuçların doğabilir. Bunun doğrudan doğruya yasada yeri var. Lisanssız bilgisayar programı kullanımı yapmak ve buna neden olmak, FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU’na göre suç kabul ediliyor!
Bu kanunla koruma altına alınan fikir ve sanat eserleriyle ilgili manevi, mali veya bağlantılı hakların ihlalinde şirket sahipleri veya gerçek kişi, birkaç yıla varan hapis, yüzbinlerce liraya varan adlî para cezası, bilgisayarlar ve diğer teknik araçların mühürlenmesi ile işyerinin kapatılması gibi sonuçlarla karşılaşabiliyor. (1)
Dolayısıyla diğer yasal bilgisayar programlarında olduğu gibi Microsoft ürünlerini de kesinlikle lisanslı olarak kullanmanız gerekiyor. Gerekirse başka bir gider kaleminden kısmanızı ama şirketinizi tehlikeye atacak bir şekilde lisanssız kullanım yapmamanızı öneriyoruz.
Evet, muhasebeden çalışan ödemelerine kadar çok fazla gideriniz var. Ancak lisanssız program kullanımıyla birkaç yüz lira tasarruf edeyim derken sizi para ve hapis, işletmenizi ise kapanma noktasına getiren, bunlar -tesadüfen- yaşanmasa bile iş sürecinde yarattığı güvenlik tehditleriyle büyük maddi kayıplara kapı açıyor olabilirsiniz.
30 yılı aşkın süredir kullanıcısına iş kolaylaştıran esneklikleri sunan ve belki de milyonlarca lira kazanmasını sağlayan Microsoft programlarını lisanssız kullanmak, bindiğiniz dalı kesmekten ve emek hırsızlığı yapmaktan farksız. Bizden söylemesi…
Kaynakça
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.3.5846.pdf