Girişim dünyasından ilham verici hikâyeler, önemli gelişme ve haberlerden derlediğimiz periyodik bir seçkiye başlıyoruz; Girişim Press… İlhamın nereden geleceği belli olmaz; haberiniz olsa iyi olur.
Başlangıç Yatırımını Kolaylaştıran Platform: Roundtable
Girişimciler iyi bilir ki eğer büyük bir melek yatırımcınız yoksa, çok sayıda melek yatırımcıyı ve kaynağı bir araya getirmeniz gerekiyor. Bu noktada fonları yönetmek de başlı başına zorlu bir iş. Neyse ki melek yatırımcılarla girişimcilerin arasında köprü kuran bazı platformlar var.
Bu tip platformlarda bir melek yatırımcı, platforma bir yatırım fırsatı getiriyor ve diğer melekler, lider meleği anlaşma bazında takip edebiliyor. Melek yatırımcıların fonlarını bir araya getirmelerini kolaylaştıran ve tek bir isim altında daha büyük toplu kaynak sunan bütünlükçü platformlardan birisi de Roundtable.
Paris merkezli Roundtable, sitede aktif olan 100 meleğin 3 milyon euro’luk yatırım desteğini de almış durumda. Bu arada Roundtable, start-up yatırımlarına odaklanan ilk yatırım platformu değil. Özellikle AngelList, “grup yatırımları” kavramını popüler hale getiren girişim olarak biliniyor.
Roundtable’ın AngelList ve Bunch gibi bazı rakiplerinden farkı ise meleklerin platformunda topluluklar oluşturmasına izin vermesi. Bu sayede kullanıcıların potansiyel yatırım fırsatlarını diğer üyelerle paylaşarak yatırım açısından ortak ilgi alanları bulunmasına imkân tanıyor. Bu özellik, meleklerin fonlarını bir araya getirirken, WhatsApp grup sohbetine olan ihtiyacı da ortadan kaldırıyor.
Roundtable, son altı ayda 100’den fazla anlaşmanın yapıldığını ve her anlaşmaya ortalama 20 yatırımcının katıldığını belirtiyor. Özellikle Avrupa’daki yeni girişimlere odaklanan Roundtable’a en çok katılım ise Fransa, Belçika, Birleşik Krallık ve Almanya’dan geliyor. Melek grupları tarafından anlaşma başına taahhüt edilen miktarlar, 50.000 euro’dan 2,5 milyon euro’ya kadar değişiyor. Ortalama miktar ise 500.000 Euro.
700 Milyon Dolarlık Hatanın Ardından 4 Milyar Dolar Kazandı
ABD, Kaliforniya merkezli spor giyim start-up’ı Vuori’nin bugünkü değeri 4 milyar dolar. Bir girişimci için kulağa hoş gelen bir miktar öyle değil mi? Fakat Vuori’nin hikâyesi hiç de güzel başlamıyordu.
Kurucu ve CEO Joe Kudla, bir danışmanlık işinden ayrılarak 2014’te Vuori’yi kuruyor. İlk finansman turunda 700.000 dolar topluyor. Bu paranın neredeyse tamamını da Vuori ürünlerini yoga stüdyolarına ve fitness merkezlerine ürün koyarak harcıyor; ürünleri tek tük satıyor ve finansmanı bitmek üzere olan girişim batma noktasına geliyor.
Bugün bunun büyük bir hata olduğunu kabul eden Kudla, bu hatasını düzeltmek istiyor ve bitmek üzere olan az miktardaki finansmanıyla daha çok riske girerek yeni bir strateji deneme kararı alıyor. Daha geniş ilgi alanlarına sahip daha büyük bir kitleyi hedefleyen sosyal medya reklamlarıyla doğrudan tüketiciye yönelik bir e-ticaret modeli geliştiriyor.
Şirket, reklama harcanan her bir dolar için önce iki dolar, sonrasında daha da fazla kazanç elde eden satışlar yaparak kısa sürede gelirini katlıyor. 2017’nin sonunda kâra geçiyor ve bugün 4 milyar dolara varan bir değerle büyümeye devam ediyor.
123 Baby Box; Çocuk Ürünleri Arayan Ebeveynlerin İşini Kolaylaştırıyor
Bebek ürünleri arayan ebeveynler, ürün skalasının genişliği sebebiyle zorluklar yaşıyor. Bebek ürünleri devasa bir pazar; sadece ABD’de 29 milyar doları bulan bir sektörden bahsediyoruz.
O kadar çok ürün ve satıcı var ki ebeveynler karar verme konusunda sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntıyı gören kadın girişimci Zarina Bahadur ise Kaliforniya Irvine Üniversitesi’nde öğrenciyken bir markete giriyor ve buradaki bir anne ona girişimi için ilham veriyor.
TechCrunch’a konuşan Bahadur, o marketteki ilham anını şöyle anlatıyor: “Markette iş kıyafetleri içinde bir anne gördüm. Bir elinde ağlayan bir bebek, diğerinde daha büyük bir çocuk ve market arabasında ise ağzına kadar bebek ürünleri vardı. 21. yüzyılda olduğumuzun farkına vardım ve şöyle düşündüm: Niçin bu ihtiyaçları bir kutuya sığdırıp ebeveynlerin işini kolaylaştırmıyorum ki?”
Yaptığı araştırmalar üzerine ebeveynlerin aldığı ürünlerin bir kısmının kullanılmadan rafta kaldığını, bir süre sonra çocuğa olmadığını veya bozulduğunun farkına varan Bahadur, Mart 2021’de 123 Baby Box’ı başlatıyor. Ayda 59,99 dolar, altı için aylık 49,99 dolar ve yıllık abonelik için aylık 39,99 dolar olmak üzere temelde üç seçenek sunan bir abonelik sistemi geliştiriyor.
Kutulardaki her öğe, bebeğin özel ihtiyaçlarına ve gelişim aşamasına göre anneler tarafından özenle seçiliyor ve her kutuda 6’dan fazla ürün oluyor. Üyelere, gerekli olan bebek ürünlerinin yanı sıra anneler için de birtakım ihtiyaç ürünleri sunuluyor. Her şeyi almak yerine ihtiyaç olan ürünler sunulduğu için de üyeler, uzun vadede yüzlerce dolara varan tasarruf sağlamış oluyor. Bu hizmeti sağlayan tek şirket 123 Baby Box değil. Bahadur, şirketin en yakın rakibinin, 2015’ten bu yana 126 milyon dolarlık fon toplayan başka bir bebek kutusu şirketi Lovevery olduğunu söylüyor.
Girişimcilik yarışmalarından birinde birincilik de kazanan 123 Baby Box, kurulduktan sadece sekiz ay sonra bir satın alma teklifi alsa da Bahadur bunu reddediyor. Şirketin geçtiğimiz yıl %245 büyüdüğünü ve gelirini üçe katladığını düşünecek olursak bu karar doğru gibi görünüyor.
Bugüne kadar 850.000’den fazla kutuyu üyelerine teslim eden 123 Baby Box, büyük bir şirketle imzaladığı anlaşma gereği de yakın zamanda 1 milyon müşterisine daha 123 Baby Box gönderecek. Bu akıllıca girişim şu anda Fisher-Price, Mattel, Nuby ve Goddess Garden gibi bebek ve çocuk markalarıyla çalışıyor.
Üç Boyutlu Baskıyla Üretilen Ayakkabı Girişimi
Portland merkezli üç boyutlu (3D) baskıyla üretilen ayakkabı girişimi Hilos, ayakkabı üretimine bağlı karbon ayak izini azaltma çabalarını artırmak için 3 milyon dolarlık fon almış durumda.
3D yazıcılar ve termoplastik poliüretan tozu kullanarak modüler ayakkabı parçaları üretmek için bir yöntem geliştiren şirket, sürecin, ürün yaratmak için patentli yeni ayakkabıcılık tekniklerini ve dijital araç zincirlerini içerdiğini söylüyor.
Hilos, daha önce iş yönetimi danışmanlık firması Handshake Partners’ta Başkan Yardımcısı olarak çalışmış olan CEO ve kurucu ortak Elias Stahl tarafından yönetiliyor. Şirketin eş kurucu ortağı ve baş kreatif sorumlusu ise Hybrid Apparel’ın eski yardımcı tasarımcısı Gaia Giladi.
Girişim, markaların ayakkabılarını sipariş edebilecekleri “tıkla gönder” nitelikte tedarik zinciri de sunuyor. Şirket ayrıca 225 ila 375 dolar arasında değişen ve kendi markasını taşıyan terlik, topuklu ayakkabı, makosen ayakkabı ve sandalet serisini de satıyor.
Şirketin modeli, birçok avantaja işaret ediyor: Müşteriler için daha hızlı geri dönüş süreleri, daha küçük envanter gereksinimleri ve üretimden kaynaklanan azaltılmış karbon emisyonları…
GeekWire’a konuşan şirket yetkilisi, tedarik zincirlerini yerelleştirmeye yönelik artan bir siyasi baskı ve moda endüstrisinin çevresel sonuçlarına ilişkin tüketiciler arasında artan bir bilince cevap veren bir girişim olduklarını belirtiyor.
İTÜ’lülere En İyi Start-up Ödülü
Imagine Tomorrow Uluslararası Girişimcilik ve İnovasyon Etkinliği’nin beşincisi (EURIE 2023) bu yıl 1-3 Mart 2023 tarihleri arasında düzenlendi. 1 Mart’ta Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda başlayan etkinliğe, 60 girişimci ekip katıldı.
İki gün süren sunumlar kapsamında ekipler 38 jüri üyesi tarafından değerlendirildi. Bu etkinlikte sunum yapma fırsatı bulan İTÜ’lü üç ekibin çalışmaları, etkinliğin son gününde jüri tarafından ödüllendirildi.
Imagine Tomorrow etkinliğinde İTÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Ömer Kara, kurucusu olduğu BioClean Çevre Teknolojileri AŞ’yle katıldığı yarışmada ekip arkadaşları Aybike Avcı (Özyeğin Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği) ve İlknur Toklu (Bees R&D Team İş Geliştirme Uzmanı) ile birlikte “En İyi Start-Up” alanında birinci oldu. Ekip ayrıca Patent Başvuru Desteği Ödülü ve Dijital Pazarlama Mentörlük Ödülü de aldı.
İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencisi Melih Biçer ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Pelin Kaya tarafından kurulan Kernel Dynamics firması ise üçüncü oldu. Ekip, iki farklı alanda ödüllendirildi.
İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü lisans ve lisansüstü mezunu Nihat Fatih Kayacıoğlu, Makine Mühendisliği mezunu Abdülaziz Ali, Elektrik Mühendisliği mezunu ve aynı bölümde MasterBee programı öğrencisi Yahya Acar’ın da yer aldığı BeeBattery firması da aynı ödüle layık görüldü ve Mentorlük desteği almaya hak kazandı.
Birincilik ve üçüncülük ödüllerini elde eden İTÜ’lüler, kazandıkları para ödülünü depremzedelere bağışladı.
Kaynakça
https://techcrunch.com/2023/03/20/roundtable-raises-funding-round-on-roundtable/
https://sifted.eu/articles/roundtable-raise-angel-news/
https://www.cnbc.com/2023/03/20/vuori-ceo-joe-kudla-how-my-4-billion-startup-nearly-ran-out-of-money.html
https://techcrunch.com/2023/03/13/123-baby-box-subscription-commerce/
https://123babybox.com/
https://www.geekwire.com/2023/3d-printed-shoe-startup-steps-into-3m-to-help-reduce-carbon-footprints-localize-manufacturing/
https://haberler.itu.edu.tr/haberdetay/2023/03/08/itu-lulere-en-iyi-start-up-odulu