Baharın müjdecisi cemreler bir bir düşerken Mart ayı da geldi. Şanslı olanlarımız, şehirde kuş cıvıltılarını duymaya, tomurcuklanan çiçekleri görmeye başladı bile. Gelin, bu ay şehirdeki kültür sanat etkinliklerine birlikte göz atıp ajandamızı oluşturalım.
Hope Alkazar – Selçuk Artut, “Sonsuza Uzanan Motifler: Yeni Yorumlar”
Selçuk Artut’un “Sonsuza Uzanan Motifler: Yeniden Yorumlar” adını verdiği eseri ile, XTOPIA IMMERSIVE programının ilk sanatçısı olarak HOPE Alkazar’da sanatseverlerle buluşuyor. Geçmişin geometri sanatı ve günümüzün medya sanatı arasındaki bağı ortaya koyan eser, kültürler arasındaki silinmiş yapıları yeniden canlandırıyor. Ziyaretçiler, ses ve görüntüyü buluşturan özel bir ortamda interaktif bir deneyim yaşayacak. Eseri ziyaret edenler, Selçuk Artut’un hazırladığı içerikler arasından seçim yaparak geometrik desenleri ve renk ayarlarını değiştirebilecek, kendi motiflerini çizerek eser içinde görebilecekler. Tarih: 21 Şubat – 1 Mayıs 2024 Yer: Hope Alkazar, Taksim
.artSümer, CANAN, “ Vuslat”
Sanatçı CANAN’ın “Vuslat” adlı sergisi, son dönem çalışmalarını geniş bir yelpazede sunarak izleyicilere resim, fotoğraf, minyatür, video, performans ve enstalasyon gibi çeşitli sanat alanlarında bir deneyim sunuyor. CANAN, masallar ve mitolojik öykülerle kişisel ve toplumsal hikayeleri yeniden yorumlayarak imgeler aracılığıyla anlatıyor. Sergide, doğadan ilham alınan sembolik imgelerin zihinsel ve sezgisel etkileriyle çağdaş bir bakış açısıyla hafızayı katmanlaştırıyor. Büyük boyutlu yerleştirmeler ve heykellerde masalsı ve mitolojik karakterlerin yanı sıra özellikle “Şehretün’nar” adlı eser, sanatçının önceki dönemlerdeki işlerini anımsatırken boyut ve ışıklandırma ile farklı bir boyutta üç boyutlu minyatür yerleştirme olarak sunuluyor. İslam mitolojisinde nurdan yaratılan Şehretün’nar, binlerce yüzü ve her birinde farklı bir ifadeyle doğanın ve yaşamın oluşumuyla ilgili bir hikaye sunuyor. Ayrıca, sanatçının yazıp seslendirdiği “Şehretün’nar Masalı” eseri, esere işitsel bir deneyim ekliyor. Sergi, .artSümer’de 10 Şubat – 16 Mart 2024 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.
Aile Yalanları, Zorlu PSM
Nermin Yıldırım’ın son öykü kitabı “Bavula Sığmayan”dan uyarlanan ve Hakan Emre Ünal’ın yönettiği, Melisa Sözen, Ülkü Duru ve Müfit Kayacan’ın oynadığı, “Aile Yalanları”, Zorlu PSM, TOY İstanbul ve Melisa Sözen’in ortak yapımcılığında sezon boyunca Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşuyor.
“Peki şimdi ne olacak?
Hem kendimiz olup hem de sevebilecek miyiz birbirimizi?”
Belgin, annesinden gece yarısı beklenmedik bir telefon alır ve apar topar memlekete doğru yola çıkar. Ancak burada, üç kişilik bir aile sırrının içine düşer. Aile içinde kendi yolunu arayan Belgin, ömrünün sonbaharında yeni bir hayat arayışında olan Kamuran ve herkesi mutlu etmek isteyen ancak kendisi mutsuz olan Müzeyyen’in buruk ama neşeli hikayesine tanıklık eder. Oyun, küçük bir aile trajedisini üç farklı bakış açısından anlatarak, aynı olayın nasıl farklı şekillerde algılandığını ve yaşandığını izleyiciye aktarır. İnsanın en yakınlarını bile anlamaktan aciz oluşunu ve onlar tarafından anlaşılmaktan mahrum kalışını vurgular.
Üç karakter, zaman zaman ortak sıkıntıları paylaşacak, zaman zaman ise seyircinin kendi ailesine söyleyemediklerini dile getirerek kalplerde bir rahatlama sağlayacak. “Aile Yalanları”, tam anlamıyla bir aile hikayesi; söylenenlerle ve söylenemeyenlerle dolu. Bu oyun, hepimizin içinde bir yerde yer alan aile hikayelerine dokunuyor.
WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul
İstanbul’un kültür ve sanat hayatına yön veren önemli endüstri mirası yapılarından Beykoz Kundura, 2-3 Mart 2024 tarihlerinde WOW – Dünya Kadınlar Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Festival, British Council’un Beykoz Kundura ortaklığı ve Birleşik Krallık merkezli WOW Vakfı iş birliğiyle düzenleniyor.
WOW Festivalleri, sanatın özgün bakış açısı kazandırma gücünü yanına alarak kültür ve sanat alanını sivil toplumla bir araya getiriyor. Festival, kadınların ve kız çocuklarının karşılaştıkları zorlukları görünür kılmayı hedefliyor. Kapsayıcılığı esas alan yaratıcı alanlar oluşturarak düşünme ve diyalog için bir platform sağlayan WOW İstanbul, WOW Vakfı’nın metodolojisini takip ederek güvenli bir ortamda sanatın toplumsal cinsiyet eşitliği algısına olumlu etkisini gösteriyor.
Bu yılki festival programı, WOW İstanbul Küratörü ve British Council Sanat Direktörü Esra A. Aysun tarafından hazırlanmış. Programda, WOW Büyük Fikirler bölümü moderatörü Asena Günal (Anadolu Kültür), ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ projesi yürütücüsü Beril Sarıaltun (Kreşendo), Kundura Hafıza turları ve atölyeleri ile WOW Ekranda ve Kundura Sinema sunar programı yürütücüsü Buse Yıldırım (Beykoz Kundura), Erişilebilir Çizgiler projesi kurucusu Hatiye Garip, WOW Büyük Fikirler bölümü moderatörü Nurcan Baysal, WOWsers İstanbul programı yürütücüsü Özlem Ece (İKSV), Havle atölyesi ve Kadınlarla Jam buluşması yürütücüsü Rümeysa Çamdereli (Havle Kadın Derneği), kapanış paneli moderatörü Seçil Epik (Umami Kitap) ve festivalin kapsayıcılık danışmanlığını yapan British Council Kültürel Katılım Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Program Müdürü Su Başbuğu’nun da katkılarıyla gerçekleştirilecek.