Makine öğrenmesi, büyük dil modelleri, derin öğrenme, genetik algoritma ve daha neler neler… Yapay zeka araçları her geçen gün biraz daha gelişiyor, çeşitleniyor, gündelik hayatın bir parçası haline geliyor.
Distopik senaryoları olan bilim kurgu filmlerinden yadigar bir durum mudur bilinmez, yapay zeka dendiği zaman hala tedirginliğe düşen bir güruh var. Onlar için yapay zeka korkutucu bir tabu. Her ne kadar tarihi 1950’lere, Alan Turing’lere kadar uzansa da; sanattan eğitime, sağlıktan turizme hayatın her alanında aktif olarak kullanılsa da bu tabuyu yıkmak biraz zaman alacak gibi gözüküyor.
Sonuçta her tabu, kendini bir gün tabutun içinde bulur.
O halde gelin bu yazımızda, henüz çok yeni olmasına rağmen yapay zeka dünyasında büyük yankı uyandıran üretkenlik aracını inceleyelim: Microsoft 365 Copilot.
Microsoft 365 Copilot nedir, neyin nesidir?
En temel tanımıyla Copilot, yapay zeka destekli bir üretkenlik aracı. İş süreçlerine yardımcı olmak için Microsoft tarafından OpenAI ile birlikte geliştirilen Copilot, üç temel bileşeni entegre ediyor.
Bunlar;
- word, excel, outlook, teams, powerpoint gibi Microsoft 365 uygulamaları
- dosya, ajanda, takvim, kişiler gibi içerikleri kapsayan Microsoft Graph
- milyarlarca parametreye sahip büyük dil modeli
İş hayatında Microsoft 365 Copilot
Bu üç bileşeni entegre ederek çalışanların iş süreçlerindeki üretkenliğini ve verimliliğini artırıyor. Çok yönlü bir araç olması sebebiyle işleri büyük ölçüde kolaylaştıran, iş esnasında karşılabileceğiniz sorunlara en hızlı ve en efektif şekilde çözüm önerileri sunabilecek bir araç.
Şimdi Microsoft 365 Copilot’ın neler yapabildiğine birlikte göz atalım. Küçük bir hatırlatma, Copilot’ın yapabildikleri karşısında ağzınızın açık kalma ihtimaline karşı önlem almayı unutmayın.
Microsoft 365 Copilot nasıl kullanılır, özellikleri nelerdir?
Word uygulaması üzerinde çalışırken Copilot sayesinde;
- yeni metinler üretebilir, ürettiğiniz metinleri düzenleyebilir, özetleyebilir,
- belgelerinizi biçimlendirebilir ve belgelerinizle ilgili sorular sorabilirsiniz.
Powerpoint uygulaması üzerinde çalışırken Copilot sayesinde;
- Copilot’ı DALL-E ve ChatCPT gibi yapay zeka araçlarıyla tümleştirebilir,
- görsel ve metinsel slaytlar hazırlayabilir,
- hazırladığınız sunumlar hakkında değerlendirme yapmasını isteyebilirsiniz.
Excel uygulaması üzerinde çalışırken Copilot sayesinde;
- veri setiniz hakkında sorular sorabilir,
- veri setinizi analiz edebilir
- veri setiniz üzerinden yeni modeller oluşturabilirsiniz.
Outlook uygulaması üzerinde çalışırken Copilot sayesinde;
- e-posta taslakları oluşturabilir, hazırlanan taslaklar üzerinden değerlendirme yapabilir,
- e-posta yazarken dil, anlatım ve üslup olarak iyileştirme önerileri alabilir,
- gelen e-postalarınızı özetleyebilirsiniz.
OneNote uygulaması üzerinde çalışırken Copilot sayesinde;
- yeni fikirlerle plan taslakları oluşturabilir,
- listeler yaparak bilgilerinizi düzenleyebilirsiniz.
Teams uygulaması üzerinde çalışırken Copilot sayesinde;
- son 30 günün sohbet geçmişini özetleyebilir,
- kendi oluşturduğunuz sorularla çalışmanızı derinleştirebilir,
- toplantı sırasında “danışman” olarak Copilot’a başvurabilir,
- toplantılarınızı özetleyebilir,
- yeni fikirler oluşturabilir, oluşturulan fikirleri tematik olarak ayrıştırabilirsiniz.
Gördüğünüz, daha doğrusu okuduğunuz üzere, öylesine işlevsel ki Microsoft 365 uygulamalarını kullanırken Copilot ile yapılabileceklerin sınırı yok gibi gözüküyor…
Copilot; Microsoft’un OpenAI iş birliğiyle geliştirdiği en kapsamlı araç diyebiliriz. Haliyle bu denli kapsamlı ve işlevsel bir yapay zeka aracını kullanırken bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor.
Microsoft 365 Copilot kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:
Öncelikle Copilot size yardımcı bir araçtır. İşi tamamen üstlenmez, iş yapış süreçlerine destek olur. Dolayısıyla işin asıl öznesi sizsiniz.
Hata oranı, insanlara göre çok daha düşük olsa bile, Copilot kusursuz bir yapay zeka aracı değil. Her zaman hata yapabileceğini göz önünde bulundurun ve Copilot’ın hazırladığı içeriğin doğruluğunu kontrol edin.
Copilot, içeriği hazırlarken internette bulunan dil desenlerinden yararlanır. Dolayısıyla size sunduğu içerik yüzde yüz orijinal olmayabilir. Orijinal ve özgün içerikler oluşturmak için sorular ve komutlarla Copilot’ın derinleşmesini sağlayabilirsiniz.
Peki Copilot, böylesine kapsamlı bir araçken ve iş süreçlerinde aktif olarak kullandığınız uygulamalara erişimi varken veri güvenliği ve gizliliği konusunda ne durumda?
Microsoft 365 Copilot Veri Güvenliği ve Gizliliği
Copilot, Microsoft’un kullanıcılarına taahhüt ettiği gizlilik ve güvenlik kriterlerine tabi ve Genel Veri Koruma Yönetmeliğine uyuyor. Ayrıca Copilot erişebildiği tüm verileri belli bir süre depolamasına rağmen, bu verileri büyük dil modellerini eğitmek için kullanmadığını garanti ediyor.
Copilot’ı nereden ve nasıl edineceğini merak edenleriniz için belirtmekte yarar var: Copilot bazı bireysel kullanıcılar ve küçük – orta ölçekli şirketler için henüz test aşamasında. Şu anda yalnızca üç yüzden fazla çalışanı olan büyük ölçekli şirketler tarafından satın alınabiliyor. Yakın zamanda en güncel haliyle, herkesin kullanımına açılması bekleniyor.
Yakın gelecekte iş süreçlerini hızlandıran ve kolaylaştıran yapay zeka araçlarının çalışma saatlerinin azaltılmasına vesile olup olmayacağını hep beraber göreceğiz…