‘Meta’ ve ‘evren’ kelimelerinin birleşiminden türetilen ‘Metaverse’ bir çeşit sanal gerçeklik dünyası olarak biliniyor. Evrenin ötesi diyebileceğimiz ve geleceğin dünyası olarak betimlenen metaverse, kullanıcılarına sanal gerçeklik ortamında oyun oynama, konserlere katılma, sosyalleşme ve bu evrende iş yaparak para kazanma vaadi sunuyor. Kendi üç boyutlu karakterini oluşturup sanal dünya üzerinde caddeleri, sokakları gezebilmek ve teknoloji çağında tamamen sanal gerçeklikten gelir elde edebilme fikri çoğu kişiyi heyecanlandırıyor. Metaverse üzerinden harcanan ya da elde edilen paralar elbette merkeziyetsiz finans olarak da ‘kripto’ para birimleriyle oluyor.
Dünya Şirketlerinin Yatırımları Yalnızca Oyun Şirketlerinin İlgisini Çekmiyor
Oyunlarla iç içe olan bu dünya oyun şirketleri tarafından büyük ilgi görüyor. Dünyanın en iyi 1000 mobil oyununun %71’ine ve tüm bilgisayar ve konsol oyunlarının %50’sine teknoloji sağlayan Unity de metaverse’te yerini aldı. Rocket Leauge ve Fortnite gibi oyunların yaratıcısı Epic Games, 2021 yılında 1 milyar dolarlık yatırım yaptı. Roblox şirketi ise 10 milyon kullanıcısı ile neredeyse kendi metaverse’ünü yaratmış durumda.
Bu sanal dünyaya yatırım yapan şirketler yalnızca oyun şirketleri de değil. ‘Nikeland’ adındaki sanal mağazasıyla metaverse’e giriş yapan Nike’ın sanal spor ayakkabıları 100 bin dolardan yüksek fiyata satışa sunuyor. Online buluşma uygulaması olarak bilinen Tinder ise kullanıcıların Singletown adlı bir alanda buluşup gerçek zamanlı ses ve avatar kullanarak etkileşimde bulunmalarına olanak tanıyan yeni bir konsept deniyor. Somnium Space’in CEO’su Artur Sychov, ölmüş kişilerle sanal dünya üzerinden onlar hala hayattaymış gibi konuşmamızı ve görüşmemizi sağlayacak bir özellik geliştiriyor. Live Forever adını verdiği bu özellik insanların hareket ve konuşma verilerini kaydedip avatar olarak kopyalıyor. Bu da bize bilincin ölümsüzlüğünün kapılarını aralıyor.
Geleceğin Dünyasında Türk Şirketleri De Var Mı?
Metaverse evreninde var olmaya başlayan global şirketlerin yanı sıra Türk markaları da geleceğin dünyasında yerini almaya başladı. İş Bankası Roblox’a reklam vererek metaverse evreninde, Türkiye’den reklamı yayınlanan ilk banka oldu. Büyük markalar ve şirketler yatırımlarını sanal dünyaya taşırken pek çok internet kullanıcısı da bu dünyayı keşfetmeye başladı.
Her Verinin Toplandığı Bir Dünya
Kişisel güvenlik ve gizlilik açısından güvenilirliği şimdilik bir tartışma konusu olsa da artık kullanıcılar, metaverse üzerinden terapi seanslarına bile gidiyor. Sanal gerçeklik deneyimi aracılığıyla korkularıyla yüzleşip kendilerine özel hazırlanan senaryolarla birlikte ilerleyen terapi seanslarıyla kaygılarının üstesinden gelmeye çalışıyor. Bundan 10 yıl sonrasında ilk buluşmaların, iş hayatının veya sosyal yaşamın alıştığımız gerçeklikte mi yoksa sanal olanda mı olacağı sorusu ise havada asılı kalıyor. Sizce?