Hibrit çalışma iş dünyasında son yılların yükselen trendi. Özellikle pandemi döneminde yaygınlaşan bu çalışma şekli, artık çoğu çalışan için iş görüşmelerini doğrudan ilgilendiren bir ön koşul haline geldi. Görünen o ki çalışanların biraz da mecburiyetten elde ettikleri bu kazanımdan kolay kolay vazgeçmeye niyetleri yok.
İşverenlerin hibrit çalışmaya bakış açıları biraz daha ikircikli. Sürece uyum sağlayıp çalışma biçimini hibrit koşullara göre dizayn eden işverenlerle, ofis ortamının olmazsa olmaz olduğunu savunanlar arasındaki itilaf devam ediyor ve devam edeceğe de benziyor.
İşverenlerin hibrit çalışmaya yaklaşımını bir kenara bırakıp bugün çalışanların gözünden hibrit çalışmayı ele alalım istiyoruz. Şimdiye kadar bize sıklıkla çalışanlar için hibrit çalışmanın sağladığı kolaylıklarını, avantajlarını, faydalarını anlatan içerikler hazırlandı. Hibrit çalışmanın olumlu yanlarına odaklanıldı. Ancak hibrit çalışmanın dezavantajlarından ve zorluklarından hiç bahsedilmedi.
Oysa, hayatta karşımıza çıkan her durumda olduğu gibi, hibrit çalışma konusunda yekpare bir mükemmellikten söz edemeyiz. Hibrit çalışmanın da olumlu yanları olduğu kadar olumsuz tarafları var.
Gelin, biz bu yazıda hibrit çalışmanın olumsuz yanlarını birlikte inceleyelim:
İletişimsizlik
“Yan yana olsak 10 dakikada halledeceğimiz iş uzadıkça uzadı…” Eğer hibrit veya uzaktan çalışıyorsanız ya da bir dönem çalıştıysanız, mutlaka buna benzer cümlelerle iç geçirmişsinizdir.
Ani gelişen sorunlar karşısında anlık çözümler üretememek, geri bildirim alma/verme sıkıntıları, yanlış anlaşılmalar… Bu gibi birçok sebep hibrit çalışanlar arasında iletişim sorunlarını beraberinde getiriyor. İnsan olmamızın doğasından mıdır bilinmez; yüz yüze iletişim, hala en etkili iletişim yöntemi ve hibrit çalışma bizi bu gerçekle bir kez daha yüzleştiriyor.
Ekip Ruhunun Kaybolması
Ekip olarak bir arada, takım halinde olmanın ne kadar mühim olduğunu Fatih Terim edasıyla anlatmak isterdik ama bir tık yersiz olurdu bu. Ancak ekip arkadaşlarınızla birlikte, yan yana olmanın çalışma ortamınıza ekstra bir enerji ve motivasyon kattığını söylememiz gerekir.
Öte yandan bu birliktelik hali, çalışanlar arasındaki güven duygusunun gelişmesine katkı sağlıyor. Kendi çalışma deneyimlerinizi düşünün. Örneğin her şeyin yolunda olduğu bir çalışma gününde, ekip arkadaşlarınızla birlikte çıktığınız kahve molası, aranızdaki bağı nasıl etkilemişti? Ekip ruhunu besleyen bu küçücük anların bile kendinize, çalışma arkadaşlarınıza ve yaptığınız işe katkısını görmezden gelemezsiniz değil mi?
İş – Özel Hayat Dengesi, Daha Doğrusu Dengesizliği
“Şu bulaşıkları falan aradan çıkartayım da akşam iki saat oturur hallederim kalan işleri, ne de olsa evdeyim.” İşte ölümcül zehriyle yaklaşan engerek yılanının sizi ele geçirdiği an. Bir kez olsun bu tuzağa düşerseniz geri dönüşü neredeyse imkansız bir iş – özel hayat dengesizliğinin içinde bulursunuz kendinizi.
Bu konuda her ne kadar ilkeli bir duruş sergilemeye çalışsanız da hibrit çalışma düzeni; işinize, ailenize ve kendinize ayırdığınız zamanın sınırlarını kesin bir şekilde çizmenizi ne yazık ki oldukça zorlaştırıyor.
Yalnızlık Duygusu
İş ortamı sosyal etkileşime yoğun şekilde girdiğiniz alanlardan biri. Belki de ilki. Her ne kadar yalnız olma halinizle barışık olsanız da gün içinde arkadaşlarınızla bir şeyler paylaşmak, o sohbet ortamının içinde olmak, yemek yemek kadar temel bir ihtiyaç. Telefonunuza gelen bir Bundle bildirimi hakkında 30 saniye konuşmak ve hatta fikirlerini hiç merak etmediğiniz arkadaşınızın yorumlarını dinleme bile bazen aranır hale geliyor. Hal böyle olunca, çalışma arkadaşlarınızla sosyalleşme fırsatını minimuma indirmesi de hibrit çalışmanın olumsuz yanlarından biri olarak öne çıkıyor.
Yazının başında da değindiğimiz gibi hibrit çalışmanın olumlu yanları olduğu kadar çalışanları zorlayan olumsuz yanları da var. Biz de bu olumsuzlukları çalışanları doğrudan ilgilendiren dört temel madde ekseninde incelemeye çalıştık. Ancak bizim ele aldığımız bu olumsuzlukların yanı sıra hibrit çalışmanın dikkat dağınıklığı, üretkenlik sıkıntıları, mesleki gelişimi sekteye uğratması gibi her çalışanı aynı derecede etkilemeyen başka dezavantajlar yarattığını da söylemeliyiz.
Bu yazıda hibrit çalışmaya dair madalyonun öteki yüzüne birlikte göz attık. Artısıyla eksisiyle, avantajlarıyla dezavantajlarıyla hibrit çalışma artık iş dünyasının bir gerçeği. Çalışma hayatındaki evrimsel süreçte nasıl bir yer edindiğiniyse zamanla göreceğiz.