İnsan kaynakları şirket içinde çalışma alanı en geniş departmanlardan biri. Uzmanlık alanlarına göre farklı görevlendirmelere sahip olsalar da insan kaynaklarının, şirket çalışanlarını ilgilendiren her konuda faaliyet gösterdiklerini söyleyebiliriz. Çalışma kapsamı, görev ve sorumlulukları da düşünüldüğünde insan kaynakları, bir şirketin temel yapı taşlarından birini oluşturduğunu ifade edebiliriz.
Gelin, insan kaynakları departmanını daha detaylı inceleyelim.
İnsan Kaynakları Nedir?
En temel tanımıyla insan kaynakları, bir şirketin insan gücünün en etkili ve verimli şekilde yönetilmesinden sorumlu departmandır.
İnsan kaynakları; işe alım süreçlerinden eğitime, kariyer planlamasından performans yönetimine, izin takibinden özlük haklarına birçok alanda çalışıyor ve bu alanlarda şirketin gelişimine katkı sağlamak için politikalar geliştiriyor.
İnsan kaynaklarının önceliklerinden birisi de, şirketin genel hedeflerine ulaşmasında çalışanların etkinliğini ve verimliliğini artırmak için kritik bir rol oynamasıdır.
İnsan Kaynakları Ne İş Yapar?
İnsan kaynaklarının görev ve sorumluluklarının ne kadar geniş ve farklı olduğundan kısaca bahsettik. Haliyle tüm bu süreçler insan kaynakları departmanı içinde farklı pozisyonlardaki çalışanlar tarafından yürütülüyor. Örneğin insan kaynaklarında çalışan bir personel bordro hazırlama konusunda uzmanlaşırken başka biri işe alım konusunda çalışabiliyor.
Bu çerçevede değerlendirdiğimizde insan kaynaklarında birçok pozisyonun varlığından söz edebiliriz.
İnsan kaynakları çalışanlarının pozisyon ve ünvanlarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:
İK Direktörü, İK Koordinatörü, İK Müdürü, İK Yöneticisi, İK Uzmanı, İK Analisti, İK Asistanı, İK Yönetici Asistanı, İK Danışmanı, İşe Alım Yöneticisi, İnsan & Kültür Uzmanı, İç İletişim Uzmanı, Bordro Uzmanı, Çalışan Deneyimi Uzmanı, Performans Değerlendirme Uzmanı
İnsan Kaynaklarının Görevleri
İnsan Kaynakları çalışanları; çalışanların özlük dosyalarının oluşturur ve özlük dosyalarındaki değişikliklerin takibini yapar. Çalışanların izin ve raporların takibini yaparak bu bilgileri ilgili yöneticilere raporlar.
tutanak, ihtar, savunma gibi belgeleri hazırlar ve bu süreçleri yürütür.
şirket kuralları gereğince çalışanların disiplin cezalarını ve disiplin prosedürlerinin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlar. Çalışanların maaş bordrolarını hesaplar ve düzenler. Onların kıdem, ihbar ve tazminat gibi yükümlülüklerinin takibini yapar. İşe giriş ve işten çıkış işlemlerinin kanun ve mevzuatlara uygun şekilde gerçekleşmesini sağlar.İlgili departmanların yöneticileriyle birlikte personel ihtiyacı karşılamak için iş ilanları hazırlar, başvuruların ön değerlendirmesini gerçekleştirir. İşe alım süreçlerini adım adım takip eder ve gerekli görüşmeleri ayarlar. Oryantasyon ve kuruma uyum süreçlerinde aktif rol alır.
SGK ve İş Kurumu gibi resmi kurumlarla olan yazışmaları gerçekleştirir. İş güvenliği gibi konularda yasal prosedürlerin kontrolünü yapar ve takibini yürütür. Şirketin işgücünü iyileştirecek projeler hazırlar ve bu projeleri hayata geçirir. Çalışanlar için düzenlenen kurum içi eğitim çalışmalarını organize eder.
ilgili yöneticilerle birlikte çalışanların performans değerlendirme süreçlerini yürütür. Kurum kültürünü geliştirecek ve çalışanların motivasyonunu yükseltecek etkinlikler hazırlar.
İnsan kaynakları çalışanlarının görev sahasının ne denli geniş olduğundan bahsettik. Ancak yine de insan kaynaklarının bu çalışmalarının şirket içinde pek de görünür olmayan bir tarafı olduğunu söylemek gerekiyor.
Peki şirket için böylesine önemli bir konumu olan insan kaynakları çalışanlarında olması gereken özellikler ve beceriler nelerdir? Başka bir deyişle, başarılı bir insan kaynakları çalışanı olmanın püf noktaları nelerdir?
İnsan Kaynakları Alanında Çalışanlarda Olması Gereken Özellikler
İletişim Becerileri
İnsan kaynakları çalışanları şirketteki tüm çalışanlarla sürekli irtibat halinde oluyorlar. Dolayısıyla insan kaynaklarında bulunması gereken ilk ve en önemli beceri, etkili iletişim kurma becerisi. Yalnızca sözlü iletişimde değil, yazılı iletişimde de açık, net ve anlaşılır bir üslup tercih edilmesi gerekiyor.
Empati ve İnsan İlişkileri
Etkili iletişim becerisine sahip insan kaynaklarının zaten önem verdikleri ve dikkate aldıkları bir konu, empati ve insan ilişkileri. Çalışanların ihtiyaçlarını doğru şekilde anlayabilmesi, güvene dayalı ilişkiler kurabilmesi için oldukça önem arz ettiğini söyleyebiliriz.
Problem Çözme Yeteneği
İnsan kaynakları çalışanları gün içinde her an işe alım süreçlerinden performans yönetimine kadar birçok alanda farklı sorunlarla karşı karşıya gelebilirler. Dolayısıyla olası sorunlara hazırlıklı olma ve hatta olası sorunları öngörme becerisine sahip olmaları gerekir. Esnek ve yaratıcı insan kaynakları çalışanları, problemlere çözüm üretme konusunda ayrıca avantajlı olurlar.
Hukuki Bilgi ve Etik
Özellikle bu alanda çalışan insan kaynakları çalışanları; iş hukuku ve çalışan hakları konusunda hukuki bilgiye sahip olmalı, çalışanların kişisel verilerinin korunması noktasında da özen göstermeli ve etik ilkeleri gözeterek çalışmalılar.
Teknoloji Kullanımı ve Dijital Okuryazarlık
İş yapış süreçleri neredeyse tamamen dijitalleşti. İnsan kaynakları çalışanları da işlerinin çoğunluğunu dijital platformlar üzerinden yürütüyor. Bu nedenle, insan kaynakları çalışanlarının teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilmesi, yeni araçlara uyum sağlayabilmesi önem kazanıyor.
Organizasyon ve Planlama
Şirket içi etkinliklerden eğitime, işe alım süreçlerinden performans değerlendirmesine birçok görevi başarıyla yapabilmenin anahtarı organizasyon ve planlama becerisi.
Eğitim ve Gelişim
İnsan kaynakları çalışanlarının hem kendi hem de diğer çalışanların kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak, yeteneklerini geliştirecek eğitim programları tasarlaması ve bu programları uygulaması gerekiyor.
Bugünkü yazımızda insan kaynakları departmanının genel hatlarıyla sorumluluk alanlarını ve bu kapsamda insan kaynakları çalışanlarının görevlerini ve özelliklerini inceledik. Umarız, sizler için de faydalı bir içerik olmuştur.