Yeni Çılgınlığımız Chat GPT 4 ile neler yapabilirsiniz? - Ofis Press
Cumartesi, Haziran 14, 2025
  • Yazarlar
  • Kullanım Koşulları
Ofis Press
  • YAŞAM
  • KARİYER
  • GİRİŞİMCİLİK
  • TEKNOLOJİ
  • MEKAN
  • ETKİNLİK
  • SAĞLIK
  • SANAT
  • SEYAHAT
  • SPOR
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İŞ İLANLARI
×
Ofis Press
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Teknoloji

Yeni Çılgınlığımız Chat GPT 4 ile neler yapabilirsiniz?

Batuhan Sarıcan Batuhan Sarıcan
17 Mart 2023
Teknoloji
0
0
PAYLAŞIM
3.1k
OKUNMA
Facebook'ta paylaşTwitter'da paylaş

“Robotlar işimizi elimizden alacak mı?” sorusu, yıllardır birçok meslekten insanın kafasını meşgul ediyor. Hatta bazı işlerde robotların istihdam kaybına neden olduğu da biliniyor. Bu kaygının yaşanmadığı sayılı meslekten birisi ise yazarlıktı. Sonuçta bir robot, bir yazarın yerini tutamazdı. Öyle değil mi? 

Şimdi, bugüne kadar bildiklerinizi unutun ve ChatGPT’yle tanışın… Kaliforniya merkezli OpenAI firması tarafından Kasım 2022’de piyasaya sürülen sohbet robotu ChatGPT, insan benzeri metinler oluşturma yeteneğine sahip olmasıyla son dönemde çok konuşuluyor. 

Bu teknolojinin piyasaya sürülmesinin üzerinden birkaç hafta bile geçmeden 1 milyondan fazla kişi tarafından kullandığı biliniyor. (1) Ortaya çıkarttığı metinler ise bazen hatalar içerse de gerçeğe çok yakın ve gayet net! Kısacası yazarların işi de artık zor gibi görünüyor.

Ödev yapıp makale yazabiliyor

İlk sürümü ücretsiz olarak kullanılan ChatGPT, kaydolduktan sonra sorduğunuz sorulara yanıtlar üreterek çalışıyor; akademik veya gazete makalesi ve iş başvuru mektupları hazırlayabiliyor. Adım adım matematik problemi çözebiliyor. Kurgusal hikâye, şarkı sözü ve haiku’nun yanı sıra program kodları bile yazabiliyor. Hatta esaslı şakalar bile yapabiliyordu.

ChatGPT bunu makine öğrenimi yönetimiyle, bir başka deyişle, internetteki derya deniz nicelikteki yüz binlerce metinden derledikleriyle yapıyor. Temelindeki yapay zekâ, istatistiksel olasılığa dayalı bir model sayesinde kitaplar, konuşmalar ve web makaleleri gibi çevrimiçi içeriklerdeki milyarlarca kelimeyle besleniyor. Cep telefonumuzdaki “bir sonraki kelimeyi tahmin etme” gibi bir yaklaşım sergileyerek çalışıyor.

Doğal konuşmalara katılma yeteneğine sahip “Büyük Dil Modeli” (LLM) niteliği taşıyan bu teknoloji, daha bugünden böylesine olağanüstü yeteneklere sahipken birkaç yıla kadar nasıl bir hal alabileceği ve neler yapabileceği de tartışmaları beraberinde getiriyor. Belki de beş-on yıl kadar sonra Ofis Press’teki bir yazının yazarı olarak yapay zekâyı görmemiz de mümkün!

ChatGPT4 daha etkileyici!

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni sürüm ChatGPT4 ise OpenAI’a göre, ilk sürüme ek olarak 25.000 kelimeye kadar metni okuyabiliyor, analiz edebiliyor, görüntüleri işleyebiliyor. Bir resimde ne olduğunu açıklayabiliyor, basit esprileri anlayabiliyor. Tüm büyük programlama dillerinde kod yazabiliyor. Çeşitli profesyonel ve akademik ölçütlerde insan düzeyinde performans sergiliyor. Önceki sürümden kat be kat hızlı ve etkili. Video üretebiliyor, senaryo yazabiliyor. ChatGPT4’ün özellikle yaratıcı işlerde bir maket üretmek ve asıl çekimden önce ürünü mükemmelleştirmek için kullanılacağı öngörülüyor. 

ChatGPT4’in hafızası daha güçlü. 50 sayfalık bir metni hafızasında tuabiliyor. Bu, ChatGPTde 4-5 sayfa kadardı. Ayrıca tam 26 dilde işlem yapabiliyor. Bu sürümün kişiliği, kullanıcının ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilebiliyor. Bakış açısı, konuşma tarzı, ton gibi değişkenler değiştirilebiliyor. Artık komutları çok detaylı şekilde analiz edebiliyor.

OpenAI CEO’su Sam Altman yeni sürüm için “daha etkileyici görünüyor,” diye yazarken gözle görülür gelişmeler olduğunun altını çiziyor: “Önceki modellerden daha yaratıcı, önemli ölçüde daha az yanlış yapıyor ve daha az önyargılı.” (2)

Yeni sürümü kullanmak isteyen kullanıcıların, hizmete premium erişim için aylık 20 dolar abonelik ücretiyle ChatGPT Plus’a abone olmaları gerekiyor. Yeni sürüm, yazma sırasında her dört saatte bir 100 mesajlık bir sınırlama koyuyor. (3)

ChatGPT’ye karşı tepki büyüyor

Öte yandan ChatGPT, farklı çevreler tarafından kaygıyla izleniyor. Mesela araştırma özetlerini o kadar iyi hazırlıyor ve bilimsel bir konuda o kadar iyi cevaplar veriyor ki bilim insanları bunları bir bilgisayarın yazdığını anlamakta güçlük çekiyor. 

Bazı öğrenciler, bu teknolojiyi kopya çekmek ve ödevlerini hazırlamak için kullanabiliyor. Toplum için endişe verici bir diğer kullanım alanı ise spam ve diğer kötü amaçlı yazılımların üretilmesini kolaylaştırabilmesi olarak görülüyor.

Hal böyle olunca da eğitim dünyası ve bilim yayıncıları başta olmak üzere bu teknolojiye şimdiden büyük tepki gösteriliyor. Ses getiren ve biz yazarları da ürküten bu başarısına karşın Nature ve Science gibi saygın bilim dergileri, araştırma yazılarında ChatGPT’nin kullanımına karşı çıktıklarını ve bu teknolojinin kullanıldığı yazıları kabul etmediklerini çoktan açıklamış durumda. (4)

ChatGPT’ye güvenilebilir mi?

Peki ama bir sohbet robotuyla yazılan içerikleri tespit etmek mümkün değil mi? Bunun cevabını, söz konusu teknolojinin yaratıcısı OpenAI cevap veriyor. Metinlerin ChatGPT’yle yazılıp yazılmadığını ortaya koyan sınıflandırıcı bir aracı piyasaya süren şirketin yetkilileri, “Yapay zekâ tarafından yazılmış tüm metinleri güvenilir bir şekilde tespit etmek imkânsız olsa da bu teknoloji, metnin yapay zekâ tarafından yazıldığına dair işaretleri yakalayabilir,” ifadelerini kullanıyor. (5)

Londra’daki Alan Turing Enstitüsü’nün Yapay Zekâ Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Michael Wooldridge ise içimize su serpiyor. ChatGPT’yle ilgili en büyük sorunlardan birinin, “yaptığı yanlışlıklar” olduğunu söyleyen Wooldridge, “Neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmiyor. Dünyadan haberi yok. Kesinlikle güvenmemelisiniz. Ne yazdığını kontrol etmelisiniz,” diyor. (6) OpenAI CEO’su Altman, geliştirmelere rağmen yeni sürümün de “hâlâ hatalara açık ve sınırlı” olduğunu kabul ediyor. (7)

Şimdi size, “Bu metni ChatGPT yazdı,” desem ne dersiniz?

…

Neyse ki daha değil…

 

 

 

Kaynakça

  1. https://twitter.com/sama/status/1599668808285028353 
  2. https://edition.cnn.com/2023/03/14/tech/openai-gpt-4/index.html 
  3. https://www.aljazeera.com/news/2023/3/15/how-do-ai-models-like-gpt-4-work-and-how-can-you-start-using-it 
  4. https://www.nature.com/articles/d41586-023-00107-z 
  5. https://openai.com/blog/new-ai-classifier-for-indicating-ai-written-text/ 
  6. https://www.theguardian.com/technology/2023/jan/13/chatgpt-explainer-what-can-artificial-intelligence-chatbot-do-ai 
  7. https://twitter.com/sama/status/1635687853324902401 

 

Önceki yazı

Beyaz Yakalı Çalışanlar Hatay’da Tarih Yazıyor

Sonraki yazı

Efe Demir’e Ne Oldu?:

İlgili içerikler

Yapay Zekâ, Duygulara “Tercüman” Olur mu?

Yapay Zekâ, Duygulara “Tercüman” Olur mu?

Batuhan Sarıcan
16 Temmuz 2024
0

OpenAI şirketinin 30 Kasım 2022’de ChatGPT’yi tanıtması yeni bir çağın başlangıcı oldu. İlk haftasında kaç kişinin bu yapay zekâ (YZ)...

Yapay Zekâ E-Ticareti Nasıl Etkileyecek?

Yapay Zekâ E-Ticareti Nasıl Etkileyecek?

Batuhan Sarıcan
4 Haziran 2024
0

Yapay zekâ (YZ) hayatımızın neredeyse her alanına girdi ve birçok sektörde çok önemli avantajlar sağlıyor. YZ’nin etkisini daha şimdiden gösterdiği...

Microsoft 365 Copilot nedir, neyin nesidir?

Microsoft 365 Copilot nedir, neyin nesidir?

Batuhan Durak
16 Aralık 2023
0

Makine öğrenmesi, büyük dil modelleri, derin öğrenme, genetik algoritma ve daha neler neler… Yapay zeka araçları her geçen gün biraz...

Küçük Şirketler, Büyük Dijital Dönüşümler:

Küçük Şirketler, Büyük Dijital Dönüşümler:

Hipposoft
5 Ağustos 2023
0

Dijital dönüşüm, iş süreçlerini ve operasyonları dijital teknolojilere dayalı hale getirmeyi ve bu şekilde verimliliği artırmayı hedefleyen bir dönüşüm sürecidir....

Yapay Zekaya Karşı, Omuz Omuza

Yapay Zekaya Karşı, Omuz Omuza

A. Yağmur Alkış
31 Temmuz 2023
0

Hızlı teknoloji gelişmeleri hayatımızı dört bir koldan sardı. Uygarlık artık çok daha fazla 'yenilenme' ye itilir durumda. Marshall McLuhan teknolojinin...

Metaverse, Gerçek Dünyanın Bitişi mi Demek?

Metaverse, Gerçek Dünyanın Bitişi mi Demek?

Bengisu Gençay
10 Mart 2023
0

Metaverse’teki ofisler, etkinlikler, eğitimler derken kimsenin ne olduğunu tam bilmediği ama önemli olduğunu hissettiği bir kavram gelip hayatlarımızın ortasına oturuverdi....

Daha fazla yükle
Sonraki yazı
Efe Demir’e Ne Oldu?:

Efe Demir'e Ne Oldu?:

Önerilen içerikler

Hayal mi gerçek mi?: Beyaz yakalılar fazla çalışma (mesai) ücreti alabilir mi?
Yaşam

Bizi Terleten Şey Menopoz Değil, Kapitalizm!

Özge Bozkurt
22 Mayıs 2025
Ofis Ekosisteminde Öteki Olmak: Çirkin Ördek Yavrusunun İzinde
Kariyer

Ofis Ekosisteminde Öteki Olmak: Çirkin Ördek Yavrusunun İzinde

Özge Bozkurt
28 Nisan 2025
Yalnızlık Ekonomisi: Modern Dünyanın Görünmeyen Ticareti
Yaşam

Yalnızlık Ekonomisi: Modern Dünyanın Görünmeyen Ticareti

Özge Bozkurt
17 Mart 2025
Çalışma Hayatında Anksiyeteyle Mücadele Yolları
Kariyer

Çalışma Hayatında Odak Krizi: Dikkatimiz Çalınıyor mu?

Sedef Toprak
12 Şubat 2025
Emzirme Odasının Bir Hak Olduğunu Biliyor musunuz?
Yaşam

Emzirme Odaları ile Annelik ve Kariyer Arasında Köprü Kurmak Mümkün mü?

Özge Bozkurt
27 Ocak 2025

Bizi takip edin!

İçeriklerimize sosyal medya üzerinden hızlıca ulaşabilmek için hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Instagram LinkedIn

Kategoriler

  • YAŞAM
  • KARİYER
  • GİRİŞİMCİLİK
  • TEKNOLOJİ
  • MEKAN
  • ETKİNLİK
  • SAĞLIK
  • SANAT
  • SEYAHAT
  • SPOR

Popüler içerikler

Hayal mi gerçek mi?: Beyaz yakalılar fazla çalışma (mesai) ücreti alabilir mi?
Kariyer

Hayal mi gerçek mi?: Beyaz yakalılar fazla çalışma (mesai) ücreti alabilir mi?

Av. Ayşegül Ağur
27 Şubat 2024
Yalaka İş Arkadaşıyla Nasıl Çalışılır?
Kariyer

Yalaka İş Arkadaşıyla Nasıl Çalışılır?

Batuhan Durak
27 Haziran 2023
Dürüst Bir İstifa Mektubu
Kariyer

Dürüst Bir İstifa Mektubu

Özge Bozkurt
5 Ekim 2023
Babalık İzni: Türkiye ve Dünya Genelinde Durum Ne?
Yaşam

Babalık İzni: Türkiye ve Dünya Genelinde Durum Ne?

Batuhan Sarıcan
18 Haziran 2023
4 Adımda Bir Narsistle Mutlu Çalışmanın Yolları
Sağlık

4 Adımda Bir Narsistle Mutlu Çalışmanın Yolları

Gülben Şaş
14 Aralık 2022

Yazarın son içerikleri

Şirketler Neden Çeşitliliğe Yatırım Yapmalı?

Yapay Zekâ, Duygulara “Tercüman” Olur mu?

İşe Giriş Sözleşmeleri Zorunlu mu? Çalışan, Maddeleri Tartışabilir mi?

Yapay Zekâ E-Ticareti Nasıl Etkileyecek?

Dünyanın İş Memnuniyeti En Yüksek Ülkesi Hangisi?

Ofis Press, iş hayatı, teknoloji, sağlık ve hobi alanlarında online bilgi, kültür ve eğlence platformudur. Ofis Press’in uzman editörleri tarafından hazırlanan özgün içerikleriyle bu alanlarda pek çok bilgi sahibi olabilir, keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Ofis Press, iş hayatı, teknoloji, sağlık ve hobi alanlarında online bilgi, kültür ve eğlence platformudur. Ofis Press’in uzman editörleri tarafından hazırlanan özgün içerikleriyle bu alanlarda pek çok bilgi sahibi olabilir, keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Kişisel Verilerin Korunması

Aydınlatma Metni

Site Kullanım Koşulları

Çerez Aydınlatma Metni

Elektronik Ticari İleti Onay Metni

Müşteri Yurtdışı Veri Aktarımı Açık Rıza Beyanı

Güncel İş İlanları

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • YAŞAM
  • KARİYER
  • GİRİŞİMCİLİK
  • TEKNOLOJİ
  • MEKAN
  • ETKİNLİK
  • SAĞLIK
  • SANAT
  • SEYAHAT
  • SPOR
  • İŞ İLANLARI