Geçen hafta söze, bir çocukla birlikte bir ebeveyn de doğar diyerek başlamış ve doğuma hazırlık ile doğum izni sürecindeki ebeveyn haklarını adım adım masaya yatırmıştık. Bu hafta doğum sonrasındaki haklarınızı sizi için derledik. Keyifli okumalar.
Doğum Sonrası
● Kullanılan doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen çalışanlara tercih etmeleri hâlinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır. İzinden yararlanılan süre içerisinde süt iznine ilişkin hükümler uygulanmamaktadır. Öngörülen süreler çalışanın sağlık durumuna ve işin
özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
● Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi tamamen kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresi bakımından çalışılmış gibi sayılmaktadır.
● Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasaktır. Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca da gece çalıştırılmaz.
● Emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
● Emziren çalışanların, doğum izninin bitiminde ve işe başlamalarından önce, çalışmalarına engel durumları olmadığının raporla belirlenmesi gerekir. Çalışmasının sakıncalı olduğu hekim raporu ile belirlenen çalışan, raporda belirtilen süre ve işlerde çalıştırılamaz.
● 100-150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, işveren tarafından emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için yönetmelikte sayılan çeşitli şartları sağlayan bir emzirme odasının kurulması zorunludur.
● 150’den çok kadın çalışanı olan işyerlerinde ise, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın yönetmelikte belirtilen çeşitli şartları sağlayan bir kreş kurulması zorunludur. Kreş, işyerine 250 metreden daha uzaksa
işveren ayrıca araç sağlamakla da yükümlüdür.
Gebelikten süt iznine kadar olan süreç, anne, baba ve bebek için oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Yasal haklarınızı bilmek ve korumak bu süreci daha kolay hale getirebilir. Daha fazla sorunuz olması durumunda bir hukukçuya danışabilir veya Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Danışma Hattını arayabilirsiniz